Informa Insights, Marketing & Innovation is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Dave Birss

Dot Collecting - The Habit of Great Creative People

"A User Guide to the Creative Mind"

Danny Williams

Innovation isn't all Lava Lamps & Beanbags

IBM

07:45 08:30 (45 mins)

Registration – Bordeaux Foyer

All session will take place on level 2. Plenary Sessions will all take place in Bordeaux I.

08:30 09:00 (30 mins)

10th Anniversary Welcome with FEI Europe Event Chair Dr. Peter Meier

  • Dr. Peter Meier, Founder & Managing Director, Orokoko GmbH

09:40 10:20 (40 mins)

Dot Collecting - The Habit of Great Creative People

In this session you will explore what it is that separates the good from the great and learn how to go about doing it yourself.

  • Dave Birss, Author, "A User Guide to the Creative Mind"

10:20 10:45 (25 mins)

Networking Break – Bordeaux Foyer

10:45 11:15 (30 mins)

What Drives Change in the Digital Space

This year is the first of three deciding years for the next decade where the industry structure of global IT/TK Internet branch will be defined. The current changes - from the application layer to web communication, from the system layer to easy cloud systems and data analytics, from the infrastructure layer to programmable global net-data center infrastructures – confound the established structures that we know today. These three upheavals are what the current digitalization wave is made of.

  • Michal Dunaj, Director Radar and EU Operations, Deutsche Telekom AG

11:15 11:45 (30 mins)

Winning the Global Innovation Game

The results are in: corporations and startups are working together like never before. MassChallenge and Imaginatik surveyed hundreds of startups and corporations in a first-of-its-kind research paper on startup/corporate collaboration. Attend this session hosted by James Millar from MassChallenge alongside thought-leaders in the corporate innovation space.

  • James Millar, Director of Partnerships, MassChallenge

11:45 12:15 (30 mins)

Transformation Through Innovation – Stora Enso’s Way to a Renewable Materials Company

Currently, there are many challenges facing the world, climate change, population growth, resource scarcity and issues around land use. We need to do more with less and cannot continue as we have done so far. Stora Enso has started a transformation and structured innovation that has an important role in this transformation. Axel Wizemann will discuss what Stora Enso has done in the past and how they plan for the future.

  • Axel Wizemann, Director of Strategic Innovation, Stora Enso

12:15 13:15 (60 mins)

Lunch – Bordeaux II

13:15 13:45 (30 mins)

High Res Avatar Creation Process

High res 3D-scanning of humans in a blink of an eye. Sounds cool right? In this session Valdimir Puhalac will discuss Dobb group’s newest innovations including “How to create a human high res avatar in full automatization,” “Cloud based 3D-data service providing,” and Integration of human high res data in real-time and VR/AR and other applications or hardware.

  • Vladimir Puhalac, CEO, Doob Group

13:45 14:15 (30 mins)

Leveraging Local Innovations to Drive Global Competitiveness and Cost Advantage

After leading in Russia & CIS for decades, LADA products have faced a number of challenges as market landscape and requirements has shifted radically from very self-contained to global. While we are still in progress of product line and user experience transformation, we now have the first results as we became the only automotive company that has launched 2completely new modern products in a year of economic downturn. This was made possible by fully utilizing unique strengths of agile and cost-effective Russian engineering, at the same time overcoming traditional weaknesses of design inconsistency and poor quality. As we're bringing our product to globally competitive level, we find that the use of global platforms is often no as viable as it sounds, so now we're driving the whole Russian automotive industry in the quest of defining and growing core advantage areas that will include Russia into global "car as a knowledge" landscape.

  • Harald Gruebel, Executive Vice President of R&D, AVTOVAZ

14:15 14:45 (30 mins)

Gen Z Take Control: The Currency of Dissent

The global commercial landscape is challenging to navigate in these increasingly turbulent times. In order to thrive, now and in the future, brands must engage directly with the dissenting Gen Z consumer – an empowered, strong-minded individual who can’t be reached via traditional means. These truetech natives balance a pragmatic nature with a need for instant gratification, while their desire to change the world is already shaping the future.

  • Saisangeeth Daswani, Advisory Strategist, Stylus Media Group

14:45 15:00 (15 mins)

Networking Break – Bordeaux Foyer

15:00 15:30 (30 mins)

Collective Insight 2.0 – Moving Towards a Corporate Utility

  1. We’ll consider the latest trends in idea and innovation management
  2. What happens once you’ve tried crowd sourcing?

  3. What does a collective insight program look like once it becomes mainstream?

  4. We’ll consider where collective insight programs are heading through examples from leading organizations

  • Colin Nelson, Director of Enterprise Innovation Consulting , Hype Innovation

15:30 16:00 (30 mins)

New Tools and Methods for Customer Value Creation in Open Innovation Ecosystems

Due to the arrival of the digital age and hyper connectivity transcending the walls and silos of traditional business, as well as through the explosion in the speed and ubiquitous availability of technologies and materials from science and knowledge networks around the world, the landscape of modern innovation ecosystems has completely transformed the way in which innovation takes place. Old models and processes simply do not work in the new world of multipoint communication, fast failure and immediate learnings. There are many methods, best practice examples and unique success and failure stories around. Swarovski has shown with its recent Open Innovation approach how a network of over 60 industry/science partners can be created through the definition of strategic search arenas from which new value for customers can be derived.

  • Hannes Erler, Director of Open Innovation Networks, Swarovski

16:00 16:15 (15 mins)

Networking Break – Bordeaux Foyer

16:15 17:00 (45 mins)

Innovation isn't all Lava Lamps & Beanbags

Danny Williams will talk about the importance of both the creative and methodical aspects of innovation. Generating ideas is a creative exercise that requires a certain mind-set and environment to be productive. Delivering the innovations requires a shift into a more traditional project delivery behaviour, without which you just have a set of great ideas but no real outcomes. He will discuss different approaches for idea generation as well as the elements he has seen as critical to the successful delivery of innovation.

  • Danny Williams, Chief Innovation Officer, IBM

17:00 17:30 (30 mins)

Hunting For The Adjacent Possibility – Beyond The Eureka Moment

This session explores the process of Human Centered Design innovation, with examples of how The Imagination Factory has practically delivered solutions using technologies from different industries and eras (even centuries apart) to innovate. The Imagination Factory is deliberately set up to facilitate collaboration and freedom for the team to pursue their own design/ business opportunities.

  • Julian Swan, Co-Founder, The Imagination Factory

17:30 18:30 (60 mins)

Cocktail Reception – Bordeaux Foyer